Przygotowanie i wydanie posiłków dla dzieci uczęszczających do Gminnego Żłobka i Gminnego Przedszkola w Podegrodziu w okresie od 1 września 2014 r. do 31 lipca 2015 r.
Zamawiający: Gmina Podegrodzie
Podegrodzie 248
33-386 Podegrodzie
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU PUBLICZNYM
KTÓREGO WARTOŚĆ NIE PRZEKRACZA WYRAŻONEJ W ZŁOTYCH
RÓWNOWARTOŚCI KWOTY, O KTÓREJ MOWA W ART. 4 PKT 8 USTAWY - PRAWO ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH
1) opis przedmiotu zamówienia: Przygotowanie i wydanie posiłków dla dzieci uczęszczających do Gminnego Żłobka i Gminnego Przedszkola w Podegrodziu w okresie od 1 września 2014 r. do 31 lipca 2015 r., Zamówienie składa się z dwóch części, jednak wykluczona jest możliwość złożenia oferty tylko na jedną z nich. Oferta Wykonawcy musi obejmować swym zakresem obie części zamówienia:
1.1 Przygotowanie posiłków dla dzieci wieku od 3 do 6 lat uczęszczających do gminnego przedszkola w Podegrodziu.
Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i wydanie:
- czterech posiłków: śniadanie I, śniadanie II, obiad (zestaw: zupa + drugie danie + kompot) i podwieczorek dla 65 dzieci;
- trzech posiłków: śniadanie I, śniadanie II, obiad (zestaw: zupa + drugie danie + kompot) dla 10 dzieci;
- samej herbaty (bez wyżywienia) dla 25 dzieci;
w okresie od 1 września 2014 r. do 31 lipca 2015 r. od poniedziałku do piątku (z wyłączeniem dni świątecznych oraz innych dni, w których nie odbywają się zajęcia dla dzieci) co stanowi szacunkowo 11 m-cy x 22 dni = 242 dni (przy założeniu 22 dni roboczych w miesiącu).
a) szacunkowa ilość posiłków w okresie trwania umowy: maksymalnie
- I śniadanie: 75 dzieci x 242 dni = 18.150 szt.
- II śniadanie: 75 dzieci x 242 dni = 18.150 szt.
- obiad (zestaw: zupa + drugie danie + kompot): 75 dzieci x 242 dni = 18.150 szt.
- podwieczorek: 65 dzieci x 242 dni = 15.730 szt.
- herbata: 25 dzieci x 242 dni = 6.050 szt.
- kompot bez ograniczeń do obiadu.
b) Zamawiający oświadcza, że wskazana powyżej liczba posiłków ma charakter szacunkowy, a rzeczywista liczba dziennych zestawów wynikać będzie z bieżących potrzeb Zamawiającego i uzależniona będzie od obecności dzieci w przedszkolu.
c) Przygotowanie posiłków odbywać się będzie z artykułów zakupionych przez Wykonawcę. Wyklucza się posiłki na bazie fast food oaz potraw i napojów z proszku (z wyjątkiem budyniu i kisielu) lub na bazie suszu. Nie zezwala się na stosowanie w procesie żywienia następujących produktów.
- konserw,
- produkty z glutaminianem sodu
- parówki (o zawartości mięsa mniejszej niż 70 %)
- produktów masłopodobne i seropodobne
- mięso odkostnione mechanicznie (MMO)
- wędlin z dodatkiem preparatów białkowych (soja) lub skrobi modyfikowanej.
d) Jadłospis układany będzie przez Wykonawcę na okres 10 dni i dostarczany Zamawiającemu do wcześniejszego zatwierdzenia na 3 dni przed planowanym jadłospisem. Wszelkie zmiany sugerowane przez Zamawiającego będą wiążące dla Wykonawcy. Zalecenia Zamawiającego dotyczące ustalenia jadłospisu dekadowego i jakości serwowanych potraw (piramida zdrowia) posiłki powinny zawierać produkty ze wszystkich grup: zbożowe, białkowe, warzywa i owoce, cukry i tłuszcze. Wykorzystanie produktów mącznych opartych na mąkach razowych i różnych rodzajach kasz, świeże warzywa i owoce, urozmaicone produkty białkowe w tym mało przetworzone produkty mleczne, ryby, jajka, wysokiej jakości mięso, rośliny strączkowe, tłuszcze roślinne w postaci wysokiej jakości olejów bez składników konserwujących, unikanie produktów spożywczych przetworzonych technologicznie z dużą ilością środków chemicznych. Do przygotowania potraw nie należy używać przypraw typu VEGETA czy kostek rosołowych. Nie podawać dzieciom tłuszczów utwardzonych tj. margaryn, umiarkowanie stosować masła. Zaleca się różnorodność i niepowtarzalność dziennych zestawów żywieniowych, jak również urozmaicenie posiłków ze względu na sezonowość i święta.
e) Kalkulacja cenowa winna obejmować swoim zakresem dwa dania mięsne, dwa dania półmięsne, jedno danie jarskie bądź rybne w ciągu tygodnia.
f) Posiłki powinny dostarczyć ok. 75% energii całodziennej racji pokarmowej:
- śniadanie powinno dostarczyć ok. 25% energii całodziennej,
- obiad powinien dostarczyć ok. 30% energii całodziennej,
- podwieczorek powinien dostarczyć ok. 20% energii całodziennej,
Zalecana ilość kalorii w wyżywieniu przedszkolnym ok. 1275 nie więcej niż 1700.
g) Ustala się gramaturę posiłków dla dzieci:
Jadłospis winien zawierać
I Śniadanie
· pojemność – 300 ml zupy lub mlecznego napoju
· gramatura 150 g kanapka lub bułka z dodatkami
· kaloryczność 400 kcal
- różne zupy mleczne - 300 ml (płatki kukurydziane, ryżowe, suchary, biszkopty, kasza manna) lub kanapki -150g w zależności od rodzaju obiadu z jajkiem, serem białym, żółtym, topionym, wędliną (wysokiej jakości), szynką, kiełbasą, kiełbaski na gorąco lub parówki , zielenina (pomidor, papryka, ogórek kiszony, świeży, sałata, szczypior, rzodkiewka), kanapki – zgodnie z zaleceniami dekadowymi– pieczywo razowe, wieloziarniste i pszenne.
W przypadku podawania dzieciom kanapek należy za każdym razem dołączyć do nich warzywa pokrojone - umieszczone osobno, aby każde dziecko miało możliwość skorzystania z takiej opcji.
herbata owocowa, herbata zwykła z cytryną – 200 ml
Kaloryczność śniadania w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok 400 kcal.
II Śniadanie
· gramatura 100 g
· kaloryczność 140 kcal
II śniadanie powinno być lekkie, ma się składać z soków owocowo-warzywnych,
warzyw i owoców, deserów, słodkich bułek, ciasta własnego wypieku, ciepłych
napojów w okresie późno-jesiennym i zimowym;
Zupa
porcja zupy spełniająca następujące warunki::
· pojemność – 300 ml
· kaloryczność 150 kcal
· temperatura w granicach 75 stopni Celsjusza
- zupa: pomidorowa, jarzynowa, ogórkowa, żurek, krupnik należy przygotować na wywarach jarskich (warzywnych) lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika. Zupy na wywarach z kości w ograniczonych ilościach. Podprawianie zup niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem albo masłem, lub mąką, sporadycznie zasmażką.
Drugie danie
· gramatura- co najmniej 350 g
· kaloryczność – 400 kcal
· Temperatura w granicach 75 stopni Celsjusza
- posiłki mięsne – 100 g: udo z kurczaka, kotlet mielony (karczek, filet z kurczaka, indyka, szynka b/k), kotlety schabowe (schab, filet z indyka), bitki wołowe, gulasz (szynka b/k, karczek b/k, łopatka b/k, filet z indyka, kurczaka), posiłki pół-mięsne, 2 posiłki bezmięsne – mączne – 300 g: pierogi, naleśniki, kluski na parze, kopytka, 1 posiłek– ryba (filet) -100g , surówka– 100 g, ziemniaki lub zamiennik (kasza, ryż, makaron)–150 g.
kompoty z owoców mrożonych i świeżych (truskawki, wiśnie, maliny, jagody, wieloowocowe), soki owocowe: malina, truskawka, kiwi, czarna porzeczka, wiśnia – 200 ml
Kaloryczność obiadu w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok.550 kcal.
Podwieczorek
· pojemność – 200 ml mlecznego napoju lub herbaty z cytryną
· gramatura 150 g kanapka lub bułka z dodatkami
· kaloryczność 325 kcal
- 1 x w dekadzie bułka słodka (jagodzianka, z budyniem, serem, makiem, jabłkiem, marmolada) lub ciasto własnego wypieku, kanapki z wysokiej jakości wędliną, jajkiem, serem białym, żółtym, rybą i „zieleniną” , herbata z cytryną ,bułka maślana z miodem, dżemem i kakao, chałka z miodem, dżemem lub krem czekoladowo-orzechowy, budyń , kisiel, jogurty i desery owocowe, serek wiejski, pieczywo razowe, wieloziarniste i pszenne, owoce (owoce podawane dzieciom muszą być w całości – niedopuszczalne jest dzielenie jednego owocu pomiędzy kilkoro dzieci).
Kaloryczność podwieczorku w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok.325 kcal.
Kalkulacja cenowa winna obejmować swoim zakresem dwa dania mięsne, dwa dania półmięsne, jedno danie jarskie w ciągu tygodnia.
Herbata: pojemność – 200 ml
h) Żywienie dzieci ze specjalną dietą – Zamawiający będzie wymagać od Wykonawcy, aby w ramach realizowanego zamówienia zapewnił posiłki dla dzieci specjalnej diety (bezglutenowej, ze skazą białkową, z alergią pokarmową lub innymi schorzeniami pokarmowymi). Dzieci uczulone na produkty mleczne otrzymują zupę bez śmietany. Produkty nabiałowe zastępowane są innymi produktami np. mleko – herbatą, ser – wędliną. Dzieci uczulone na inne pokarmy będą musiały mieć przygotowane posiłki alternatywnie. W posiłkach należy uwzględnić diety dla dzieci, których rodzice przedstawią zaświadczenie lekarskie. Wykonawca będzie zobowiązany uwzględnić wskazówki rodziców, w tym zalecenia lekarskie w przygotowaniu posiłków dla dzieci ze specjalną dietą.
i) Wykonawca zobowiązuje się do:
1) Dostarczenia odpowiedniej ilości posiłków zgodną z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego w następujący sposób: Zamawiający będzie przekazywał telefonicznie lub osobiście Wykonawcy najpóźniej do godziny 9:00 każdego dnia ilość obiadów i podwieczorków ( nie dotyczy śniadań). Harmonogram wydawania posiłków uzgodniony będzie z dyrektorem przedszkola.. Śniadania (I i II) będą dostarczane na bieżąco w ilości odpowiadającej liczbie dzieci przebywających w przedszkolu.
2) Przygotowania i dostarczania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów o najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP.
3) Przy planowaniu posiłków należy uwzględniać zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględniać normy produktów. Posiłki mają być przygotowywane zgodnie z procedurami niezbędnymi do zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia z uwzględnieniem zapisów określonych w Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. nr 136, poz. 914 z późn. zm.),
4) Posiłki muszą spełnia wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci przedszkolnych w wieku 3-6 lat. Wartość kaloryczna każdego posiłku musi by zgodna z normami żywieniowymi Instytutu Żywności i Żywienia,
5) Proces przygotowywania oraz dostarczania posiłków odbywać się musi zgodnie z wymogami sanitarnymi, zwłaszcza wymogami dobrej praktyki higienicznej, jak i estetyki oraz uwzględniać polską tradycję kulinarną.
6) Przygotowane posiłki powinny posiadać temperaturę zgodną z wymogami, minimalna temperatura zupy powinna wynosi minimum 75ºC, drugiego dania 75ºC, a maksymalna temperatura produktów zimnych (surówki) 10ºC,
7) Pobierania oraz przechowywania próbek dostarczonych posiłków w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach przez okres 72 godz. od upływu dnia pobrania próbek.
8) W przypadku wyjazdu dzieci na wycieczkę Wykonawca zobowiązuje się w ramach środków przeznaczonych na wyżywienie do przygotowania tzw. suchego prowiantu. Zamawiający poinformuje Wykonawcę o planowanej wycieczce telefonicznie lub osobiście z 3 dniowym wyprzedzeniem.
9) Do obowiązków Wykonawcy należeć będzie porcjowanie i wydawanie posiłków oraz sprzątanie pomieszczeń kuchennych za pomocą personelu własnego, ponoszenie kosztów środków czyszczących i higienicznych zużywanych do sprzątania po posiłku, a także zabieranie odpadów. Osoby te muszą posiadać aktualne badania lekarskie.
10) Wykonawca jest zobowiązany posiadać ważną decyzję (zezwolenie, opinię, protokół) lub inny dokument właściwego inspektora sanitarnego o dopuszczeniu do przygotowania posiłków i wydawania posiłków w zbiorowym żywieniu, w tym zezwolenie do prowadzenia cateringu.
11) Wykonawca będzie wystawiać Faktury VAT za realizację usługi zgodnie z faktycznie dostarczaną liczbą posiłków raz w miesiącu do 5 dnia każdego miesiąca za miesiąc poprzedni. na podstawie zbiorczego miesięcznego dowodu dostawy dostarczonego przez Wykonawcę i listy dzieci korzystających z posiłków dostarczonej Wykonawcy przez Zamawiającego.
12) Integralną częścią opisu przedmiotu zamówienia stanowią postanowienia zawarte w projekcie umowy stanowiącym załącznik nr 2a do niniejszego ogłoszenia. dostępny na stronie internetowej Zamawiającego.
13) Wykonawca będzie przygotowywał posiłki w pomieszczeniach kuchennych znajdujących się w nowym budynku Gminnego Żłobka, Przedszkola i Biblioteki w Podegrodziu,
1.2 Przygotowanie posiłków dla dzieci wieku od 1 roku do 3 lat uczęszczających do gminnego żłobka w Podegrodziu
Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i wydanie czterech posiłków: śniadanie I, śniadanie II, obiad (zestaw: zupa + drugie danie) i podwieczorek dla 23 dzieci w okresie od 1 września 2014 r. do 31 lipca 2015 r. od poniedziałku do piątku (z wyłączeniem dni świątecznych oraz innych dni, w których nie odbywają się zajęcia dla dzieci) co stanowi szacunkowo 11 m-cy x 22 dni = 242 dni (przy założeniu 22 dni roboczych w miesiącu).
a) szacunkowa ilość posiłków w okresie trwania umowy: maksymalnie
- I śniadanie: 30 dzieci x 242 dni = 7.260 szt.
- II śniadanie: 30 dzieci x 242 dni = 7.260 szt.
- obiad (zestaw: zupa + drugie danie): 30 dzieci x 242 dni = 7.260 szt.
- podwieczorek:30 dzieci x 242 dni = 7.260 szt.
- Napoje oraz woda naturalna źródlana bądź niskozmineralizowna bez ograniczeń na prośbę dziecka
b) Zamawiający oświadcza, że wskazana powyżej liczba posiłków ma charakter szacunkowy, a rzeczywista liczba dziennych zestawów wynikać będzie z bieżących potrzeb Zamawiającego i uzależniona będzie od obecności dzieci w żłobku. Określona dzienna liczba posiłków 120 jest ilością maksymalną, może ulec zmniejszeniu i nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę jakichkolwiek roszczeń.
c) Przygotowanie posiłków będzie odbywać się z artykułów zakupionych przez wykonawcę. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i stosownie do norm bezpieczeństwa zgodnych ze standardami HACCP, w jakości i konsystencji potraw odpowiednich dla dzieci w wieku od 12miesiecy do 3 lat. Posiłki musza spełniać wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka / Zakład Żywienia IMiD/ dla dzieci w wieku od 1.do 3 roku życia. Posiłki nie mogą być przygotowane z półproduktów, wyklucza się posiłki z Fast food-ów, napojów z proszku, konserw, produktów z glutaminianem sodu, parówek o zawartości mięsa mniejszej niż 70%, mięs odkostnionych mechanicznie, wędlin z dodatkiem preparatów białkowych /soja/ lub skrobi modyfikowanej.
d) Jadłospis będzie układany przez Wykonawcę na okres 10 dni w konsultacji z dietetykiem, dostarczany Zamawiającemu do wcześniejszego zatwierdzenia na 3 dni przed wprowadzeniem. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą wiążące dla Wykonawcy. Jadłospis ma uwzględniać obowiązujące wytyczne dotyczące zasad prawidłowego żywienia dzieci tj. wysoką jakość, dobór surowca, odpowiednie wielkości porcji, urozmaicenie posiłków. Asortyment produktów, z których należy komponować jadłospis dla dzieci od 1 roku życia do lat trzech; mleko, mleko modyfikowane, jogurty naturalne, kefir, ser żółty, ser biały, chude mięso czerwone, drób, chuda wędlina ryby, jaja, bułka pełnoziarnista, chleb pełnoziarnisty, chleb graham, płatki zbożowe bez cukru, kasza gryczana, kasza jęczmienna, kasza jaglana, makaron, bułka pszenna, naleśnik, placuszki, ciasto drożdżowe, buraki, papryka, pomidor, rzodkiewka, kalafior, kalarepa, pietruszka, por, cebula, ziemniaki, dynia, fasola, marchew, kukurydza, brokuły, cukinia, zielony groszek, kapusta, szpinak, szczypiorek, borówki, czarne jagody, porzeczki, śliwki, winogrona, arbuz, czereśnie, maliny, truskawki, wiśnie, ananasy, banany, brzoskwinie, cytryny, gruszki, pomarańcze, jabłko, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, masło.
e) Kalkulacja cenowa winna obejmować swoim zakresem dwa dania mięsne, dwa dania półmięsne, jedno danie jarskie bądź rybne. Jadłospis powinien zawierać:
Śniadanie I
Podstawą posiłku winny być produkty mleczne i mleko/jogurt z dodatkiem owoców, kefir. cieple napoje mleczne; kawa zbożowa, kakao, mleko modyfikowane, ewentualnie ser twarogowy, zupy mleczne, płatki śniadaniowe, jaja, pasty mięsno- warzywne, kanapki śniadaniowe z chudą wędliną z dodatkiem warzyw.
Kaloryczność 250 kcal
Śniadanie II
Drugie śniadanie ma być uzupełnieniem puli energetycznej dla dziecka. Polecane są świeże owoce, soki, przeciery owocowe połączone z kaszką biszkoptem, budyń, kisiel mleczny z owocami, ciasto z napojami owocowymi, koktajle mleczno-owocowe.
Obiad
Główny posiłek pod wzg. wartości odżywczej. Ma się składać z zupy na bazie wywaru z warzyw i drugiego dania. Danie drugie przygotowane /do wyboru/ z mięsa, drobiu, ryb, jaj z dodatkiem ziemniaków, kaszy, makaronu, jarzyn, surówki. Podstawa technologiczną przygotowanych potraw ma być gotowanie. Napoje na każdą prośbę dziecka.
Kaloryczność 250kcal
Podwieczorek
Zdrowe przekąski na bazie świeżych owoców, soki owocowe, produkty białkowe, plasterki sera, mleko, jogurt, omlety, naleśniki, ciasta biszkoptowe.
Suma kaloryczności potraw przygotowanych dla dzieci żłobka wina wynosić 750 kalorii z założeniem, iż śniadanie i obiad muszą mieć po 250 kalorii.
f) Żywienie dzieci ze specjalną dietą - Zamawiający będzie wymagał od Wykonawcy, aby w realizacji zamówienia zapewniał posiłki dla dzieci ze specjalną dietą; tj. bezglutenowych, ze skazą białkową, alergią pokarmową, innymi schorzeniami pokarmowymi. Dzieci uczulone na produkty mleczne otrzymują zupę bez śmietany. Produkty nabiałowe zastępowane są innymi produktami np. mleko – herbatą, ser – wędliną. Dzieci uczulone na inne pokarmy będą musiały mieć przygotowane posiłki alternatywnie. W posiłkach należy uwzględnić diety dla dzieci, których rodzice przedstawią zaświadczenie lekarskie. Wykonawca będzie zobowiązany uwzględnić wskazówki rodziców, w tym zalecenia lekarskie w przygotowaniu posiłków dla dzieci ze specjalną dietą.
g) Wykonawca zobowiązuje się do:
1) Dostarczenia odpowiedniej ilości posiłków zgodną z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego w następujący sposób: Zamawiający będzie przekazywał telefonicznie lub osobiście Wykonawcy najpóźniej do godziny 9:00 każdego dnia ilość obiadów i podwieczorków (nie dotyczy śniadań). Harmonogram wydawania posiłków uzgodniony będzie z dyrektorem żłobka. Śniadania będą dostarczane na bieżąco w ilości odpowiadającej liczbie dzieci przebywających w żłobku.
2) Przygotowania i dostarczania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów o najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP.
3) Przy planowaniu posiłków należy uwzględniać zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględniać normy produktów. Posiłki mają być przygotowywane zgodnie z procedurami niezbędnymi do zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia z uwzględnieniem zapisów określonych w Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. nr 136, poz. 914 z późn. zm.),
4) Posiłki muszą spełnia wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci w weku od 1 roku życia do 3 lat. Wartość kaloryczna każdego posiłku musi by zgodna z normami żywieniowymi Instytutu Żywności i Żywienia,
5) Proces przygotowywania oraz dostarczania posiłków odbywać się musi zgodnie z wymogami sanitarnymi, zwłaszcza wymogami dobrej praktyki higienicznej, jak i estetyki oraz uwzględniać polską tradycję kulinarną.
6) Przygotowane posiłki powinny posiadać temperaturę zgodną z wymogami, minimalna temperatura zupy powinna wynosi minimum 75ºC, drugiego dania 75ºC, a maksymalna temperatura produktów zimnych (surówki) 10ºC,
7) Pobierania oraz przechowywania próbek dostarczonych posiłków w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach przez okres 72 godz. od upływu dnia pobrania próbek.
8) Do obowiązków Wykonawcy należeć będzie porcjowanie i wydawanie posiłków oraz sprzątanie pomieszczeń kuchennych za pomocą personelu własnego, ponoszenie kosztów środków czyszczących i higienicznych zużywanych do sprzątania po posiłku. Zabieranie odpadów. Osoby te muszą posiadać aktualne badania lekarskie.
9) Wykonawca jest zobowiązany posiadać ważną decyzję (zezwolenie, opinię, protokół) lub inny dokument właściwego inspektora sanitarnego o dopuszczeniu do przygotowania posiłków i wydawania posiłków w zbiorowym żywieniu, w tym zezwolenie do prowadzenia cateringu.
10)Wykonawca będzie wystawiać Faktury VAT za realizację usługi zgodnie z faktycznie dostarczaną liczbą posiłków raz w miesiącu do 5 dnia każdego miesiąca za miesiąc poprzedni. na podstawie zbiorczego miesięcznego dowodu dostawy dostarczonego przez Wykonawcę i listy dzieci korzystających z posiłków dostarczonej Wykonawcy przez Zamawiającego.
11)Wykonawca będzie przygotowywał posiłki w pomieszczeniach kuchennych znajdujących się w nowym budynku Gminnego Żłobka, Przedszkola i Biblioteki
12)Integralną częścią opisu przedmiotu zamówienia stanowią postanowienia umowy zawarte w projekcie umowy stanowiącym załącznik nr 2b do niniejszego ogłoszenia – dostępny na stronie internetowej Zamawiającego.
2) termin wykonania zamówienia: od 1.09.2014 r. do 31.07.2015 r.
3) warunki udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Spełnianie warunków określonych w art. 22 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity Dz. U. 2013 poz. 907 z późn. zm.):
a) posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania;
b) posiadania wiedzy i doświadczenia;
c) dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia;
d) sytuacji ekonomicznej i finansowej.
4) wykaz oświadczeń lub dokumentów, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Zamawiający uzna warunek określony w pkt 3 powyżej za spełniony, na podstawie oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu zgodnie ze wzorem oświadczenia stanowiącym Załącznik nr 3 do ogłoszenia – dostępne na stronie internetowej Zamawiającego.
5) informacje o sposobie porozumiewania się zamawiającego z wykonawcami oraz przekazywania oświadczeń lub dokumentów, a także wskazanie osób uprawnionych do porozumiewania się z wykonawcami:
a. Wszystkie oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje muszą być przekazywane pisemnie. Zamawiający dopuszcza również porozumiewanie się za pomocą faksu oraz drogą elektroniczną. Jeżeli korespondencja zostanie przekazana za pomocą faksu lub drogą elektroniczną strona otrzymująca na żądanie strony przekazującej musi niezwłocznie potwierdzić fakt jej otrzymania lub - na wezwanie drugiej strony – niezwłocznie złożyć oświadczenie o jej nieotrzymaniu.
b. W przypadku braku potwierdzenia otrzymania wiadomości przez drugą stronę pomimo takiego żądania, przyjmuje się, iż pismo wysłane na podany numer faksu lub e-mail zostało doręczone w sposób umożliwiający drugiej stronie zapoznanie się z treścią pisma, chyba, że – po wezwaniu strony wysyłającej faks lub e-mail – druga strona niezwłocznie oświadczyła, iż pisma nie otrzymała.
c. Forma pisemna jest obligatoryjna dla złożenia oferty wraz z załącznikami, w tym: oświadczeń i dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu, oświadczeń i dokumentów potwierdzających spełnianie przez oferowany przedmiot wymagań określonych przez Zamawiającego, pełnomocnictwa oraz składanych wyjaśnień i uzupełnianych dokumentów i oświadczeń.
d. Adres do korespondencji:
Gmina Podegrodzie
33-386 Podegrodzie 248
fax. (018) 448-49-51
Wszelkie zapytania należy składać w formie pisemnej, przesyłać faksem lub drogą elektroniczną..
6) wymagania dotyczące wadium, jeżeli Zamawiający żąda wniesienia wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium.
7) termin związania ofertą: 30 dni.
8) opis sposobu przygotowywania ofert:
Oferta powinna składać się z:
a) wypełnionego i podpisanego „Formularza ofertowego” stanowiącego załącznik nr 1 do niniejszego zapytania – dostępny na stronie internetowej,
b) oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu zgodnie ze wzorem oświadczenia stanowiącym Załącznik nr 3 do ogłoszenia – dostępne na stronie internetowej,
c) formularz oferty musi być podpisany przez osoby uprawnione do występowania
w imieniu Wykonawcy i opatrzony pieczęcią,
d) każdy oferent przedłoży tylko jedną ofertę na cały przedmiot zamówienia obejmujący zarówno przygotowywanie i wydawanie posiłków dla Gminnego Przedszkola w Podegrodziu jak i dla Gminnego Żłobka w Podegrodziu. Oferta Wykonawcy, który przedłoży więcej niż jedną ofertę lub ofertę niezawierającą pełnego zakresu zamówienia zostanie odrzucona.
9) miejsce oraz termin składania i otwarcia ofert:
Oferty należy przesłać pocztą lub złożyć w siedzibie Zamawiającego tj. na Dzienniku Podawczym Urzędu Gminy Podegrodzie, 33 – 386 Podegrodzie 248 do dnia 27.08.2014 r., do godziny 14:00 z oznaczeniem: „:Przygotowanie i wydanie posiłków dla dzieci uczęszczających do żłobka i przedszkola w Podegrodziu w okresie od 1 września 2014 r. do 31 lipca 2015 r.”
Oferty złożone po terminie zostaną zwrócone bez otwierania. W przypadku składania oferty za pośrednictwem poczty decyduje data wpływu oferty do Urzędu, a nie data jej nadania.
Otwarcie ofert nastąpi w siedzibie Urzędzie Gminy Podegrodzie – pokój nr 15 w dniu 27.08.2014 r. o godzinie 1415.
10) opis sposobu obliczenia ceny:
Wykonawca określa cenę realizacji zamówienia poprzez wskazanie ceny brutto obejmującej kwotę podatku VAT i wszelkie inne koszty, których poniesienie okaże się konieczne w celu należytego wykonania całego przedmiotu zamówienia.
11) opis kryteriów, którymi zamawiający będzie się kierował przy wyborze oferty, wraz z podaniem znaczenia tych kryteriów i sposobu oceny ofert: Kryterium wyboru ofert – cena 100 pkt.
Zamawiający wybierze ofertę Wykonawcy na wykonanie zadania, która będzie zawierała najniższą cenę brutto za całość zamówienia i będzie zgodna z niniejszym zapytaniem.
Ocena ofert dokonywana będzie według następującego wzoru:
najniższa cena ofertowa brutto
C = ------------------------------------------ x 100
cena brutto oferty badanej
Cena może być tylko jedna i nie ulega zmianie przez okres ważności umowy.
12) informacje o formalnościach, jakie powinny zostać dopełnione po wyborze oferty w celu zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego: Wykonawca, którego oferta zostanie wybrana, zobowiązany będzie do zawarcia odrębnej umowy w zakresie posiłków dla dzieci uczęszczających do Gminnego Żłobka w Podegrodziu z Dyrektorem Gminnego Żłobka w Podegrodziu, natomiast w zakresie posiłków dla dzieci uczęszczających do Gminnego Przedszkola w Podegrodziu z Dyrektorem Gminnego Przedszkola w Podegrodziu. Wzory umów stanowią Załącznik nr 2a i 2b do niniejszego ogłoszenia i udostępnione są na stronie internetowej Zamawiającego.
13) wymagania dotyczące zabezpieczenia należytego wykonania umowy, jeżeli Zamawiający żąda wniesienia zabezpieczenia: nie dotyczy.
14) istotne dla stron postanowienia, które zostaną wprowadzone do treści zawieranej umowy w sprawie zamówienia publicznego, ogólne warunki umowy albo wzór umowy, jeżeli zamawiający wymaga od wykonawcy, aby zawarł z nim umowę w sprawie zamówienia publicznego na takich warunkach: Szczegółowe informacje dotyczące umowy zawarte zostały w projekcie umowy stanowiącym załącznik nr 2a i 2b do niniejszego ogłoszenia – dostępny na stronie internetowej.
Załączniki:
1. Formularz ofertowy,
2a. Wzór umowy – przedszkole,
2b . Wzór umowy – żłobek,
3. Oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu. autor: Agnieszka Połeć, Ewa Janur data wytworzenia: 2014-08-21
|